Davy liep stage op Malta: 3 maanden vlogen voorbij

Voorbereidingen treffen

Na tijden te lopen piekeren of ik een ervaring wou opdoen in het buitenland of niet heb ik uiteindelijk toch besloten om de knoop door te hakken.

Ergens eind 2018 kwam mij ter gehoor dat ik de mogelijkheid kon krijgen om mijn afstudeerstage voor mijn opleiding (Juridisch Administratief Dienstverlener uitstroomrichting → HRM) in het buitenland te vervullen. Voor mij was dit de ideale kans om in het buitenland ervaring op te doen.

Na dit te bespreken in de klas met mijn vaste clubje (Dimmy, Jesse, Robin en Femke), kreeg ik gelijk positieve reacties, vooral van Robin. Robin leek het zo’n goed idee dat hij wel mee wou met mij. Zodoende zijn we gaan uitzoeken waar we nu eigenlijk heen wilden.

Na research gedaan te hebben en te kijken waar we eventueel heen zouden kunnen, kwamen we tot de beslissing om het toch in Europa te doen. Op het moment dat je stageloopt in Europa krijg je de gelegenheid om gebruik te maken van de Erasmus+ Studiebeurs. De hoogte van deze beurs verschilt per land en periode dat je gaat stagelopen.

We hadden Spanje en Malta in gedachten en hebben uiteindelijk voor Malta gekozen. Malta ligt ten zuiden van Italië.

Tijdens de periode dat Robin en ik zaken aan het uitzoeken waren, kregen we ineens van Femke te horen dat ze ook wel graag mee zou willen. Het zoeken naar een 2 kamer appartement konden we nu staken en we gingen opzoek naar een groter appartement.

Tijdens de zoektocht naar een appartement moesten we ook nog 3 HR-stages zien te vinden in Malta. Voor het vinden van deze stages hadden we een man op Malta ingeschakeld die direct in verbinding stond met veel bedrijven. Via deze man zijn we ook bij een makelaar gekomen die voor ons een mooi appartement zou zoeken. Na langer dan een maand contact te hebben gehad met de man die de stages zou zoeken, kregen we geen gehoor meer van hem. Vanaf dit moment was het ontzettend stressen aangezien we nog steeds 3 stages moesten vinden. Na contact te hebben gehad met de makelaar gaf hij aan dat hij nog wel iemand kende die stages deed verzorgen.

De makelaar gaf aan eens contact op te nemen met Max van Stagekampioen Nederland. Max is een jongen die zelf ook stagegelopen heeft op Malta en hier slechte ervaringen mee had. Max is hierdoor zelf een bedrijf opgestart omdat hij vond dat hij allemaal wel wat beter geregeld kon worden. Na contact gehad te hebben met Max is hij voor ons aan de slag gegaan om 3 stages te vinden. Binnen enkele weken hadden Femke (Cavalerie Hotel), Robin (Preluna Hotel), en ik bij (Hugo’s Group) alle drie een stage gevonden.

Nu we onze stages rond hadden konden we met de makelaar in gesprek gaan om een appartement te gaan regelen. Het is vrij lastig om een appartement op een goede locatie te vinden als je nog nooit in een bepaald land geweest bent. Yvo (de makelaar) gaf aan een mooi appartement in Birkirkara voor ons te hebben. Birkirkara was een klein dorpje net buiten St Julians/Sliema. Femke en ik hadden onze stage in St Julians en Robin had zijn stage in Sliema.

Bij onze zoektocht wouden we persé een 3 kamer appartement aangezien we wel onze privacy wouden behouden. De kosten van een 3 kamer appartement waren aanzienlijk hoger maar het leek ons wel de moeite waard, aangezien we toch 3 maanden gingen samenwonen.

Na goed overleg hadden we besloten om het 3 kamer appartement te nemen en zodoende hadden we dit meegedeeld aan de makelaar Yvo.

Stageperiode Nederland

Nu we alles geregeld hadden begon de stageperiode. Via school kregen we de mededeling dat we eerst 4-8 weken stage moesten lopen in Nederland in verband met het behalen van de examens. Blijkbaar waren er voorgaande jaren problemen met de examens als deze afgenomen moesten worden in het buitenland. Hierdoor heeft school besloten dat studenten die in het buitenland stage willen lopen, eerst hun proeve van bekwaamheid in Nederland bij een stagebedrijf moeten behalen.

Aangezien ik in 2018 al stagegelopen had bij Knehans Adviesgroep had ik de eigenaar van dat bedrijf (Vincent), een belletje gegeven met de vraag of ik wederom welkom was. Vincent was meteen enthousiast en vroeg wanneer ik kon beginnen. Zodoende ging ik weer bij Knehans Adviesgroep aan de slag om ervoor te zorgen dat ik daar mijn proeve van bekwaamheid binnen 4 weken kon behalen. Nadat alles bij Knehans Adviesgroep volgens plan verliep heb ik daar mijn proeve van bekwaamheid zonder moeite binnen 4 weken weten te behalen.

Malta, dag van vertrek

Eindhoven, 15 maart 2019.

De dag van vertrek was aangebroken. Samen met Femke ging ik op 15 maart richting Malta. Robin zou 2 weken later komen aangezien hij in Nederland 6 weken in plaats van 4 weken stage moest lopen. Rond een uur of 12 samen afgesproken met Femke op Eindhoven Airport. Ik zou Davy niet zijn als ik me niet een klein beetje zou verslapen dus dat gebeurde uiteraard ook. Na het opstaan had ik nog precies genoeg tijd om de laatste zaken in mijn koffers te doen. Echter was één van mijn koffers te zwaar. Hup hup een paar schoenen eruit en gaan met die banaan. Uiteindelijk bleek dat we ruim op tijd op de luchthaven waren.

Na ongeveer 3 uurtjes vliegen waren we dan eindelijk daar. Na al die voorbereidingen met de Erasmus+ beurs, het appartement, de stages en alle andere randzaken waren we dan eindelijk op de plek van bestemming, Malta. Toen we het vliegtuig uitstapten, merkten we gelijk dat de luchtvochtigheid een stuk hoger is in Malta.

Eenmaal de luchthaven uit boekten we zo snel mogelijk een taxi om met de makelaar Yvo bij het appartement af te spreken. Yvo was netjes op tijd en gaf ons een rondleiding door het appartement. Het zag er allemaal prima en schoon uit dus ondertekende we de laatste contracten met betrekking tot de huur.

Na het rondmaken van alle administratieve zaken vertrok Yvo weer en toen moesten de boodschappen worden gedaan…

Na het doen van de boodschappen zijn we gezellig aan het water uiteten geweest. Hier konden we even bijkomen van het reizen de hele dag en een bodempje leggen voor het stappen van de eerste avond.

Stageperiode Malta

Na de eerste week vrij gehad te hebben begon dan eindelijk mijn stageperiode bij Hugo’s Group. Hugo’s is voor Maltese begrippen een groot bedrijf die in Paceville → St Julians beschikt over bijna alle uitgaansgelegenheden, denk hierbij aan Clubs, Nachtclubs, Restaurants, Whiskey Bars, Pubs, Lounges. Ook beschikt Hugo’s over 2 luxehotels, het H Hotel (HH) en Hugo’s Boutique Hotel (HBH). Mijn stage vond plaats in het HH. Het HH was nog niet helemaal klaar voor de oplevering van het hotel. Hierdoor was het kantoor van mijn stage in een omgebouwde hotelkamer.

Eenmaal de eerste dag had ik een afspraak samen met George, de HR-assistent. Ik moest samen met George eerst mijn inductie (Lees: rondmaken van het stagecontract) afronden voordat we verder konden.

Eenmaal klaar hiermee gingen we samen naar het kantoor. Op het kantoor leerde ik enkele mensen kennen. Roderick (IT), Justin (HR-Manager), Daniela (Administratie) en George de HR-Assistent. Samen met George zou ik eigenlijk altijd samen werken terwijl Justin mijn officiële stagebegeleider was.

In het begin vond ik het lastig om mijn draai helemaal te vinden. De kleine cultuurverschillen maken het gevoel van echt ‘welkom’ zijn binnen een bedrijf toch net wat anders. Hier had ik ongeveer 2 weken voor nodig. Binnen deze 2 weken leerde ik de collega’s maar ook andere werknemers kennen, en hun mij. Zodra we elkaar eenmaal een beetje leerde kennen en ik ongeveer wist wat de normen en waarden binnen het bedrijf waren, konden we wat informeler gaan communiceren. Vanaf dit moment begon de stage echt een stuk leuker te worden.

Wanneer ik vragen had kon ik altijd bij George terecht. Wanneer George mij een taak gaf, gaf hij eerst altijd aan hoe ik die taak het beste aan kon pakken. Hierdoor waren de taken ook niet echt lastig wat met zich mee bracht dat de werkzaamheden niet altijd even uitdagend bleken te zijn.

Al met al waren de werkzaamheden niet super erg. Ik hoefde bijvoorbeeld niet heel de dag te archiveren. Echter had ik wat meer verantwoordelijkheden en vertrouwen wel fijn en leuker gevonden.

Werkzaamheden – Administratieve werkzaamheden – Archiveren – Beantwoorden van HR-gerelateerde vragen van werknemers – Bijhouden van de inkomende E-mails – Beantwoorden van de telefoon – Rappel geven aan werknemers wanneer zij bepaalde documenten nog niet ingeleverd hadden – Het contact opnemen met kandidaten – Sollicitatiegesprekken en voortgangsgesprekken inplannen
– Screenen van cv’s voor potentiele nieuwe werknemers – Onderhouden van fysieke dossiers – Onderhouden van het online personeelsdossier – Ondersteunen van George en Daniela bij verdere werkzaamheden

Verdere activiteiten

Samen met Robin en Femke ben ik natuurlijk wekelijks opstap geweest. Zo hebben we via “Nederlandse jongeren op Malta” (een Facebookgroep met allemaal Nederlandse studenten), heel veel nieuwe mensen leren kennen. Van alle mensen die we hebben leren kennen hadden we een vaste groep van ongeveer 10-15 jongeren. Met deze groep hebben we wekelijks verschillende activiteiten ondernomen.

We hebben enkele keren met ongeveer 50 Nederlanders de ‘Pirate Boat Party’ gehad. Dit is een georganiseerd feest op een boot die rond malta voer. Het feest duurt ongeveer van 19:00 tot 00:00 uur. Hierbij werden cocktails geschonken en er was een DJ op de boot die muziek draaide.

Ook hebben we een boot-bus excursie gemaakt naar Gozo. Gozo is een klein eilandje naast Malta. Hier zijn we ook met allemaal Nederlanders heen geweest. Hier hebben we verschillende dingen ontdekt over de geschiedenis van Malta en Gozo. Ook zat hier een leuke bus trip bij.

Verder ben ik samen met mijn ouders (die één weekend waren langsgekomen) naar de Blue Lagoon geweest. De Blue Lagoon is een plaatsje bij het eiland Comino. Blue Lagoon staat bekend om het ontzettend heldere water.

Uiteraard zijn we ook vaak wezen uiteten bij allerlei soorten restaurants, naar verschillende stranden geweest en op heerlijke terrassen gezeten.

Conclusie

Na 3 maanden Malta was het weer fijn om naar huis te gaan. Het was in het begin wel wennen om weer thuis te zijn maar bijvoorbeeld de infrastructuur in Nederland is veel beter. Ook de bus regelingen hier in Nederland zijn stukken beter. Tijdens ons verblijf op Malta was het altijd maar de vraag of een bus op kwam dagen bij de bushalte, dat heb je in Nederland niet. Ik denk dat ik namens ons alle drieën kan spreken als ik zeg dat we de tijd van ons leven gehad hebben en de 3 maanden voorbij zijn gevlogen.

Uiteindelijk heb ik de perfecte beoordelingsscore behaald op mijn stage waar ik echt tevreden mee ben.

Mocht de kans zich voordoen voor een student om in het buitenland stage te lopen, dan raad ik deze student het zeker aan om de kans met beide handen aan te pakken.