Stage lopen in leerjaar 2, hoe is dat?

Studenten uit leerjaar twee zijn vanaf de start van dit schooljaar op stage. Deze stage is bedoeld om uiteindelijk een keus tussen JAD enHRM te kunnen maken. De student werkt mee in de organisatie en traint zich daardoor in de werkzaamheden die horen bij het beroep. We nemen een kijkje op stage bij Serena Cuijpers.

Kun je een korte introductie over jezelf geven?
Mijn naam is Serena Cuijpers, ik ben 23 jaar en woon in Venlo. Ik volg de opleiding Juridische beroepen op het Summa College in Eindhoven.

Je loopt nu stage. Waar doe je dat?
Op het moment loop ik stage bij Advocatenkantoor Suze Oudenhoven in Roermond.

Hoe vind je het om stage te lopen binnen een echt bedrijf?
Omdat ik al een studie hiervoor heb gedaan, weet ik hoe het is om stage te lopen binnen een professioneel bedrijf. Dit jaar loop ik stage bij een advocatenkantoor. Bij deze stage leer je dat wat je hebt geleerd op school echt in de praktijk te brengen. Ik leer vaardigheden die bij mijn latere werk erg nuttig zullen zijn. Het is ook echt leuk en interessant om stage te lopen bij een advocatenkantoor. Het is niet slechts kopieerwerk of koffie zetten, maar ik mag tot een bepaalde hoogte werk voorbereiden voor zittingen. Denk aan verzoekschriften, verweerschriften en processtukken verzamelen. Ook mag ik zelfs mee naar zittingen, wat erg interessant is. Zo krijg je een beeld hoe het er in een rechtszaak aan toe gaat. Bij deze stage ben ik vanaf het moment dat een klant met een hulpvraag binnenkomt totdat het proces is afgewikkeld, betrokken. Dat maakt het allemaal erg interessant.

Welke overeenkomsten zie je met het JAB-project?
Een belangrijk onderdeel van de JAB-projecten is samenwerken en dit is ook zeker op de werkvloer van groot belang. Het is erg belangrijk dat er goed gecoördineerd wordt hoe je de advocaat kan helpen. Een andere overeenkomst tussen het JAB-project en het lopen van een stage bij een advocatenkantoor is dat je ook op het advocatenkantoor de opdracht krijgt om bepaalde aspecten van een zaak uit te zoeken. Het is belangrijk dat je zelfstandig en ook verantwoordelijk bent voor dat wat je doet.

Welke vaardigheden die je hebt geleerd op school sluiten goed aan op de praktijk?
Ik denk dat de kennis die is opgedaan bij de vakken Juridische vaardigheden en Communicatieve vaardigheden het meest voorkomen in het werk dat je doet bij een advocatenkantoor. Op mijn stage is het handig om te weten hoe bijvoorbeeld een verzoekschrift in elkaar zit. Hetzelfde geldt voor een uitspraak (beschikking) van de rechtbank.

Als stagiaire bij een advocatenkantoor zijn de vaardigheden die geleerd worden bij het vak communicatieve vaardigheden ook erg nuttig. Denk bijvoorbeeld aan het klantcontact, het aannemen van de telefoon, het bellen naar een klant en telefoonnotities maken.

Zie je je zelf in de toekomst werken op deze stageplaats?
Het lijkt mij erg interessant om later op een advocatenkantoor te gaan werken. Je kan met verschillende rechtsgebieden in aanraking komen en ook met verschillende doelgroepen. Bovendien kan je bij een advocatenkantoor mensen helpen. Ik zou het helemaal niet erg vinden om later op de plek waar ik nu stage loop te gaan werken. Ik heb het er namelijk erg naar mijn zin en het past bij mijn interesse in het recht. Aan de andere kant ben ik ook nieuwsgierig hoe het is om te werken bij een groter advocatenkantoor, omdat ik mij dan nog verder kan ontwikkelen en met nog meer mensen kan samenwerken.

Afgelopen week heb ik, op mijn stage, echt hard moeten lachen om…
Een klant die hoge eisen had wat betreft de kwaliteit van zijn koffie. Hij noemde allemaal chique koffiesmaken op en verwachtte dat wij deze smaken allemaal in huis zouden hebben, terwijl wij hem slechts een ‘normale’ koffie konden aanbieden.

Volgende week neem ik de volgende doelen mee naar mijn stage…:
Ik wil mij nog assertiever opstellen bij het telefoneren. Dit doel heb ik omdat ik het soms lastig vind om via de telefoon te achterhalen wat het precieze probleem is van de klant, zeker als dit in het Engels moet gebeuren.

Over een aantal maanden vind ik het leuk om weer op school te zijn omdat…
Ik dan mijn vriendinnen en de leuke docenten weer kan zien. Ook vind ik het leuk om de verhalen van mijn klasgenoten over stage te horen en ben ik weer helemaal gemotiveerd om nieuwe dingen te leren.

Hoe was het om stage te lopen tijdens Corona?
Op kantoor hebben wij bijna geen beperkingen omtrent de corona gemerkt of gehad. Suze werkte voorheen alleen en samen kunnen wij genoeg afstand bewaren. Een afspraak op kantoor werd vaker omgezet naar een belafspraak. Alleen wanneer er een rechtszaak is, wordt de cliënt op kantoor ontvangen om vervolgens samen naar de rechtbank te lopen.