Oriënteren op de toekomst: aan het werk!

Tijdens het tweede leerjaar van de opleiding Juridische Beroepen oriënteren studenten zich op hun toekomstmogelijkheden. Het maken van keuzes is niet altijd gemakkelijk. Studenten stellen zich vragen, zoals: ‘Wat doe ik graag? Wat zijn mijn sterke punten? Wat wil ik met deze opleiding gaan doen: doorstuderen of werken?’ Er is veel (online) informatie beschikbaar over werkveld en vervolgstudies.

Een goede methode om tot meer inzicht te komen is het aanboren van je netwerk. Je kunt in gesprek gaan met mensen om je heen, met contacten uit het stage-/werkveld en natuurlijk vergeten wij daarbij onze oud-studenten niet! Zo kwam onder andere Martijn in de klas op de Vestdijk en online bij de studenten thuis, om te vertellen over de keuze die hij heeft gemaakt: toetreden tot de arbeidsmarkt als medewerker HRM.

Het was een fijne gastles. Martijn vertelde over hoe het was om op zoek te gaan naar een passende baan. “Houd contact met je stageplaats.” “Je moet echt tijd besteden aan solliciteren”. Ook vertelde hij over zijn inwerkperiode en de combinatie werken op locatie en thuiswerken. Verder blikte Martijn terug op zijn schooltijd bij het Summa College: “Toen ik eindelijk wist hoe ik het beste kon plannen, lukte het wel” en hij sprak over wat hij nog meer had geleerd en haalde herinneringen op. Studenten stelden tussendoor vragen. Het was een informele manier om te horen hoe een voorganger het schoolleven heeft ervaren; hoe de overstap naar het werkende leven werd gemaakt en hoe succesvol je na de studie HRM – niveau 4 in het arbeidsproces kan stappen.