Juridische studente Laila El Malki op weg naar de Skills Heroes

“Soms is het goed een stapje achteruit te zetten om vervolgens drie stappen vooruit te kunnen komen.”

Laila El Malki (22) uit Venlo is onlangs als winnares uit de bus gekomen tijdens de voorronde van de Skills Heroes op haar mbo-opleiding Juridisch-administratief dienstverlener. Op 23 januari 2020 gaat ze naar Rotterdam voor de kwalificatieronde van deze vakwedstrijd voor het mbo. Ze zal daar het Summa vertegenwoordigen. Wie is deze studente en hoe is zij zover gekomen?

Op de vraag hoe het voelt om als winnaar uit de bus te komen tijdens de voorronde van de vakwedstrijd antwoordt Laila: “Het voelde best wel gek. Ik verwachtte het niet. Ik zag wie er allemaal nog meer meededen en zij zijn ook slim, grote concurrentie dus. Ik heb voor mijn gevoel eigenlijk geen juridische kennis. Ik dacht wel: ikke? Ik heb nog niet eerder echt iets met juridisch gedaan. Ik deed voorheen de lerarenopleiding en Social Work, en de Skillswedstrijd had daar geen grote raakvlakken mee.”

Mondig
Laila vervolgt haar verhaal: “Ik werk al wel bij de gemeente, misschien dat ik daar al wat van weet. Vanaf mijn achttiende werk ik daar op de afdeling Levenszaken (Burgerzaken). Dit is wel weer anders dan hier op school. Ik pik dingen snel op, misschien dat ik daardoor heb gewonnen. Op mijn mbo-opleiding heb ik vrijwel alle toetsen recht behaald. Ik luister één keer mee in de les en dan weet ik het wel. Ik ben competitief en ik ben heel mondig. Soms wel een beetje brutaal, maar niet op een slechte manier.”

Die brutaliteit kwam ook naar voren bij de eindopdracht (een PowerPoint). “We moesten motiveren waarom ze jou moesten kiezen. Ik had simpel en kort en krachtig gezegd: wil je dat het Summa wint, kies mij!”

Rotterdam
Op 23 januari 2020 neemt Laila deel aan de kwalificatieronde in Rotterdam. Ze zal daar in een mooi hotel verblijven met uitzicht op de Erasmusbrug. Wat ze daarvan vindt? “Ik vind het superleuk! Ik ben een avontuurlijk persoon en houd van uitdagingen en van iets nieuws. Ik kijk ernaar uit en wil op mijn best presteren. Ik kom graag in Rotterdam en houd van de stad.” Als Laila door de kwalificatieronde komt, staan haar begin maart nog een halve finale en mogelijk een finale te wachten in Leeuwarden.

Voorronde
Laila ging met het gevoel ‘ik zie wel’ de voorronde van de Skills in. Haar mentor zag in haar een geschikte deelnemer en heeft Laila ook aangemeld. “De winst had ik vanwege mijn instelling niet verwacht. Echt voorbereid had ik me niet en de rest was ook heel goed. Vooraf ben ik nuchter en rustig en vervolgens ben ik competitief. Ik doe er alles voor om een goed resultaat te behalen”, aldus de winnares. Uiteindelijk won Laila met een 8,9 gemiddeld voor haar juridische kennis. Laila: “Bijzonder dat ik dit als leek in het juridische heb gepresteerd. Ik ben wel trots op mezelf.”

Schoolloopbaan
Voor Laila is haar schoolloopbaan er eentje van een aantal omzwervingen. De havo maakte ze af, al heeft ze haar examenjaar twee keer gedaan. Vervolgens deed ze een jaar hbo Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (Social Work) in Breda, om vervolgens de studie het jaar daarna opnieuw te doen in Nijmegen. Vermoeidheidsklachten speelden haar parten, waardoor het niet zo goed wilde lukken. Toch probeerde ze ook nog een jaar de lerarenopleiding Engels. Te zwaar, bleek achteraf. “Mijn moeder zei al: ga naar het mbo. Het duurde even, maar toen kwam ik daar zelf ook achter. Soms is het goed om een stapje achteruit te zetten om vervolgens drie stappen vooruit te kunnen komen.”

Sociaal
Uit studiekeuzetesten kwam de sociale kant steeds weer naar voren. Het duurde even voordat ze het stapje terug kon en wilde doen. Toen ze vervolgens de juridische mbo-opleiding versneld mocht volgen, was Laila om. Nu heeft ze bijna haar diploma op zak. “Eerst dacht ik: het zijn weggegooide jaren, maar nu ik dat stapje terug heb gedaan, zie ik dat dit niet zo is. De vakken omgangskunde, sociologie en psychologie op het hbo gebruik ik nu ook weer in het juridische werkveld op het mbo.”

Alleskunner
Op de vraag wat anderen over haar zeggen, barst Laila in lachen uit. “Ik hoor dat ik een open en spontane meid ben. Vaak zeggen mensen dat ik volwassen ben, en ook wel slim, verstandig en zelfstandig. En dat ik lef heb”, vult ze aan. “O ja, en een alleskunner volgens mijn mentor.” Laila: “Vroeger was ik veel minder zelfverzekerd, snel boos. Ik durfde niet zoveel. Dat is door mijn studiekeuzes en werkervaring wel veranderd.” De toekomst is voor Laila nog niet zo helder. Hinkte ze eerst van de politieacademie naar de lerarenopleiding, nu overweegt ze om als grondstewardess op het vliegveld te werken of iets te doen met documentcontrole op het vliegveld. “Maar misschien ga ik toch weer werken bij de gemeente. Of iets anders op de luchthaven.”

The Skills
Met de Skillswedstrijden voor de deur is het de vraag wat Laila daar uit wil dragen. Hierop antwoordt de mbo-studente: “Ik wil laten zien wie Laila is en laten zien wat ik kan en wat ik in huis heb. Ik wil mezelf bewijzen tegenover de rest.” De Skillsvertegenwoordigster wil ook haar medestudenten van de opleiding en aankomende studenten nog wel wat tips meegeven: “Onderschat de opleiding Juridisch niet. De meesten komen van het vmbo. Ik kwam van de havo. Doe je best voor de vakken, want sommige vakken zijn niet zo makkelijk als ze in eerste instantie lijken. En durf te vragen. Je hoeft het niet alleen te doen, want je kunt altijd bij je docenten terecht. Dat kan ook om iets gaan dat buiten school speelt. Docenten zijn altijd bereid je te helpen, ook met bijvoorbeeld een juridische kwestie.”

Terwijl Laila tevreden achter haar kopje thee zit, volgt de laatste, en tevens persoonlijke vraag: wat is je levensmotto? Een antwoord heeft ze behoorlijk vlug paraat: “Leef en laat leven. Laat een ander jou niet afremmen in hetgeen waarvan jij weet dat jij het wel kan. Kies altijd voor jezelf en zorg dat anderen je niet tekort doen. Dat is hoe ik op dit moment in het leven sta. Doe wat jij wilt!”

Over Laila

  • Woonachtig in Venlo met vader Mimoune (54), moeder Farida (47), broer Marouane (25) en broertje Sami (12).
  • Start op haar vijftiende bij warenhuis HEMA in Venlo (vakkenvuller).
  • Werkt vanaf haar 16e tot 18e bij Bristol in Venlo (verkoopmedewerkster).
  • Krijgt vanaf haar 18e via haar tante (leerplichtambtenaar) de kans om te werken bij de gemeente Venlo op de afdeling Levenszaken. Werkt hier nog steeds.
  • Heeft na een bijbaan bij Tiger of Sweden (Outlet Roermond) nu een baan als caissière bij de Duitse Supermarkt 2 Brüder in Venlo. “Goed voor mijn talenkennis”, aldus Laila.
  • Liep eerder haar mbo-stage bij de gemeente Venlo en zal haar afstudeerstage bij G&K Bewindvoering in Eindhoven doen.