Een aantal bekenden mogen wij nu collega(stagiair) noemen!

Mijn naam is Anna van den Ende, ik ben 23 jaar en zit in mijn laatste studiejaar van de opleiding HBO-Rechten aan de Juridische Hogeschool in Tilburg. Het Summa College is mijn opstap geweest naar deze opleiding, want hier heb ik de opleiding Juridisch Medewerker Openbaar Bestuur gevolgd.

Doorstromen naar het hbo vond ik een uitdaging. Op het Summa College heb ik geleerd om het beste uit mijzelf te halen. Ik wilde graag naar het hbo en voor mijn gevoel kon ik er nog meer uithalen. Daarom ben ik HBO-Rechten gaan studeren. Mijn gedachte was regelmatig: ‘kan ik het niveau wel aan?’. Gisteren heb ik mijn onderzoeksvoorstel voor het afstuderen ingediend. Ik moest daarbij in mijn vuistje lachen, omdat het gewoon gaat lukken om binnen vier jaar, wel met vallen en opstaan, mijn hbo-diploma op zak te hebben. Naar mijn mening is het voor de opleiding HBO-Rechten van belang dat je geïnteresseerd bent in het recht, gemotiveerd bent, je dienstbaar wil opstellen én taalvaardig bent, want schrijven doe je veel. Net zoals in de lessen van Ruud van Thiel, dien je het juridisch jargon je steeds meer eigen te maken door het om te zetten naar Jip en Janneke taal.

Mijn afstudeerstage ga ik lopen bij een bedrijf dat door het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), een bijzondere gemeente van Nederland, is ingehuurd om een breed dierenwelzijnsbeleid te ontwikkelen. In het kader van mijn afstudeeronderzoek werk ik mee aan de opzet. Onder andere ga ik wet- en regelgeving verzamelen, vergelijken en analyseren om een inschatting te maken van wat nuttig kan zijn met betrekking tot regelgeving en handhaving voor een dierenwelzijnsbeleid op Bonaire.